Trivia: Birds of a Feather

Have fun answering this funny trivia quiz about birds

1. Which is not a group term for birds?

A. Flock
B. Flight
C. Volery
D. Swarm

A:
D. Swarm
TBD: Various insects can collectively be called a swarm but not birds!

2. Which of these is a fear of birds?

A. Alektorophobia
B. Astraphobia
C. Ornithophobia
D. Ouranophobia

A:
C. Ornithophobia
TBD: Although alektorophobia was close, that is a fear of chickens! Astraphobia is the fear of lightning and Ouranophobia is the fear of heaven!

3. Which bird is NOT a bird of prey?

A. Falcon
B. Francolin
C. Hobby
D. Kestrel

A:
B. Francolin
TBD: Any of various Eurasian or African birds of the genus Francolinus, related to and resembling the quails and partridges, which are actually the intended victims of birds of prey!

4. What is the collective name for crows?

A. A murder
B. A clutch
C. A clutter
D. A Sleuth

A:
A. A murder
TBD: You can have a clutch of chicks, a clutter of cats, and a sleuth of bears, if anyone was wondering.

5. What is the largest living species of bird?

A. Condor
B. Eagle
C. Ostrich
D. Emu

A:
C. Ostrich
TBD: Did you know they are omnivorous, eating grass, foliage, and any small animals they can chase down?

6. The Trochildae family of birds shares what trait?

A. They are the smallest birds
B. They are flightless birds
C. They are birds of prey
D. They are featherless birds

A:
A. They are the smallest birds
TBD: This family includes the hummingbird.

7. Which is NOT a proper name for a group of ducks?

A. Brace
B. Flock
C. Skein
D. Team

A:
C. Skein
TBD: Actually that was pretty tricky as you can have a skein of geese

8. How many eyelids do birds have?

A. None
B. One
C. Two
D. Three

A:
D. Three
TBD: They have an upper lid resembling that of humans, a lower lid that closes when a bird sleeps, and a third lid, called a nictitating membrane, that sweeps across the eye sideways, starting from the side near the beak. This lid is a thin, translucent fold of skin that moistens and cleans the eye and protects it from wind and bright light.

9. Seabirds have the longest migration patterns. How long can these trips get?

A. 20,000 miles
B. 10,000 miles
C. 5,000 miles
D. 1,000 miles

A:
A. 20,000 miles
TBD: That’s further than many humans travel in their lifetime!

10. Can you guess how many known species of birds there are?

A. 100
B. 1,000
C. 10,000
D. 100,000

A:
C. 10,000
TBD: This includes all modern or recently extinct species.

Courtesy of Humoricon.com

Leave a Comment